Minder vruchtbaar.

Wanneer het mannetje een wintervacht heeft, is hij minder vruchtbaar. Dit betekent niet dat hij op dat moment steriel is. Maar er zal minder snel een succesvolle dekking plaatsvinden.

De draagtijd.

De draagtijd varieert tussen 16 en de 21 dagen. De draagtijd van het eerste nestje is vaak 1 tot 2 dagen korter en duurt 16-17 dagen. Bij het tweede en volgende nestje duurt het vaak wat langer.


Het vrouwtje is drachtig.

Meestal kan je aan het vrouwtje zien dat ze drachtig is. Het vrouwtje wordt dan duidelijk dikker. Maar wanneer het vrouwtje drachtig is van een paar jongen, dan kan het soms als een verrassing komen.

Voorbereidingen voor de bevalling.

Het beste is om de kooi twee tot drie dagen voor de bevalling schoon te maken. Na de bevalling kan je de kooi beste namelijk niet schoonmaken tot dat de jongen 21 dagen oud zijn. Geef het vrouwtje extra wc-papier als nestmateriaal.

Wanneer er een molentje en/of een huisje in de kooi staat, kan je deze beste eruit halen. Het komt wel eens voor dat het vrouwtje na de bevalling in het molentje gaat lopen en haar jongen laat liggen. Ook komt het wel eens voor dat juist onder het molentje een nest wordt gemaakt en dat kan fout aflopen. Wanneer er een huisje in de kooi staat en het vrouwtje maakt haar nest in dit huisje, dan heb je geen zicht op de jongen. Daarnaast raakt het huisje snel bevuilt.


De bevalling

Meestal vindt de bevalling in de nacht of heel vroeg in de ochtend plaats, maar het kan soms ook overdag plaatsvinden. Wanneer je ziet dat het vrouwtje de jongen baart, dan kan je het beste het vrouwtje niet storen.

Na de geboorte kan het zijn dat het vrouwtje heel moe is en in slaapt valt, terwijl er nog jongen in verschillende hoeken van de kooi liggen. Wanneer het om één exemplaar gaat, kan je beste dit oppakken en net naast de moeder laten vallen (2-3 cm boven het vrouwtje). Als het om meerdere jongen gaat, dan kan je het beste eerst het vrouwtje afleiden. Dit kan door middel van het voeren of door extra wc-papier te geven. Het vrouwtje zal dan van het nest afgaan en dat is het moment om de jongen in haar nest te leggen. De jongen kan je met duim en wijsvinger pakken of je kunt de jongen met een klein lepeltje verplaatsen.

Wat soms gebeurd is dat het vrouwtje direct na de bevalling haar hele kooi omspit.
Ga er dan niet constant bij staan en laat dit gewoon gaan.
Het vrouwtje is op zoek naar mogelijke verdwaalde jongen of is gestress geraakt.
Wil je dit toch laten ophouden, dan kan je het beste het vrouwtje afleiden door middel van het voeren of extra wc-papier als nestmateriaal geven.

De kans is dan aanwezig dat het vrouwtje daarna terug gaat naar haar nest en vergeten is dat ze aan het spitten was.

Aantal jongen per nest.

De grote van het nest kan variëren tussen 1 en de 13.
Gemiddeld krijgt een Russische dwerghamster zeven jongen.
Het gemiddelde is afhankelijk van de voeding, hoe oud het vrouwtje is en erfelijke eigenschappen.
Bepaalde genen zijn namelijk lethaal en dit kan inhouden dat vruchten in de baarmoeder afgestoten worden.
Ook de mate van vitaminen rijke voeding heeft invloed op het nest aantallen.
Oude vrouwtjes krijgen meestal kleinere nestjes.

Het record ligt op 13 jongen in één nest.
Een Russische dwerghamster kan met gemakt tien jongen groot brengen.
Is het nest groter, dan is de kans aanwezig dat de zwakste jongeren het niet gaan halen.
LET OP  Het vrouwtje heeft namelijk slechts acht tepels.

Complicaties.

Het beste is dat je om de paar dagen de tepels van het vrouwtje controleert.
Dit vooral bij haar eerste nest.
De meeste complicaties die op kunnen treden zijn complicaties met betrekking tot de tepels.
De overige complicaties komen maar zeer zelden voor.


Placenta.

Wanneer een jong geboren wordt, wordt de placenta en de navelstreng direct opgegeten. Het komt heel zelden voor dat het vrouwtje zo vermoeid is, dat zij niet de moeite neemt om dit te doen. Wat je kunt doen is de placenta van de jongen verwijderen en de jongen bij hun moeder leggen. Gebruik bij de navelstreng geen schaar, dit leidt meestal tot de dood van de jongen omdat ze daarna dood bloeden. Het beste is om met je nagels de navelstreng in tweeën te scheuren. De hele navelstreng hoeft er niet af, dit is te riskant.

Slechte kwaliteit moedermelk .

Het komt heel soms voor dat in de moedermelk te weinig voeding zit. De jongen krijgen nauwelijks haar en binnen een paar dagen overlijden ze.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb